сряда, 18 септември 2013 г.

Вкусът на детството - домашен пестил


 Пестил от сини сливи и ябълки

По семейната рецепта на Ivan Peychev 
:) :)

След като намерих своя снимка в друг пост, реших, че трябва да им слагам копирайт, та дано хората се сетях, че не е нормално да се възползват от чужди снимки, били те лоши или добри!!! Не е коректно!


    Необходими продукти:

    1. 1 кг сини сливи
    2. 1 кг ябълки
    3. 1 кг захар
    4. 1 с.л. пектин
    5. 1 ванилия
    6. настъргана кора от 1 лимон/портокал
    7. 500 мл вода



    Начин на приготвяне:

    Измитите и почистени (от семена/костилки) плодове нарязваме и поставяме в дълбока тенджера заедно с водата и ванилията. Варим ги около 45-50 минути на умерена температура. Когато омекнат ги пасираме и прецеждаме получената гъста каша. Добавяме захарта и пектина и връщаме на котлона. Варим около 60-80 мин. на бавен огън при непрекъснато бъркане. Сместа трябва да е достатъчно гъста, така че да пада на големи късове, а не на струйки и бъркалката да оставя следи. Насипваме пестила в кутия, буркан или удобен за ползване съд и го оставяме да стегне. Аз поставих захарта в самото начало на варенето и при прецеждането успях да отделя 2 бурканчета сладко от остатъците. Използвах пластмасова кутия, за да получа формата, която помня от детството си. :) С хартия за печене облепих стените й и излях сместа. Така приготвения пестил може да се съхранява в хладилника. :)  


    * За да се получи мармалад варим 40-45 мин. и след сваляне от котлона поставяме тенджерата в голям съд с лед. Така топлинния процес се прекъсва веднага и сместа не се желира.


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар