Пестил от сини сливи и ябълки
По семейната рецепта на Ivan Peychev
:) :)
След като намерих своя снимка в друг пост, реших, че трябва да им слагам копирайт, та дано хората се сетях, че не е нормално да се възползват от чужди снимки, били те лоши или добри!!! Не е коректно!
Необходими
продукти:
- 1 кг сини сливи
- 1 кг ябълки
- 1 кг захар
- 1 с.л. пектин
- 1 ванилия
- настъргана кора от 1 лимон/портокал
- 500 мл вода
Начин на приготвяне:
Измитите и почистени (от семена/костилки) плодове нарязваме
и поставяме в дълбока тенджера заедно с водата и ванилията. Варим ги около
45-50 минути на умерена температура. Когато
омекнат ги пасираме и прецеждаме получената гъста каша. Добавяме захарта
и пектина и връщаме на котлона. Варим около
60-80 мин. на бавен огън при непрекъснато бъркане. Сместа трябва да е достатъчно гъста, така че да пада
на големи късове, а не на струйки и бъркалката да оставя следи. Насипваме
пестила в кутия, буркан или удобен за ползване съд и го оставяме да стегне. Аз
поставих захарта в самото начало на варенето и при прецеждането успях да отделя 2 бурканчета сладко от
остатъците. Използвах пластмасова кутия, за да получа формата, която помня от
детството си. :) С хартия за печене облепих стените й и излях сместа. Така
приготвения пестил може да се съхранява в хладилника. :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар